TDM Vs DSN.

Beza Antara Zaman Mahathir Dan Zaman Najib

1. PINJAMAN PTPTN
Pada zaman Mahathir: interest 4%, zaman Najib melalui skim Ujrah interest dikurangkan sehingga 1%. Bagi peminjam yang konsistan bayar setiap bulan dapat potongan 10%, kalau langsai PTPTN sekali gus dapat diskaun 20%. Ini memberi peluang kepada peminjam menyelesaikan hutang lebih awal.

2. TOL
Zaman Mahathir, tol naik 5% setiap 3 tahun! Berbeza dengan Najib, yang menumpukan pembinaan highway Pan Borneo, highway KL-Kelantan melalui Merapoh, highway bertingkat Rawang yang kesemuanya bebas tol. Semampu yang boleh, Najib juga memastikan tiada peningkatan tol yang terlalu kerap. DAP janji nak hapuskan Tol Sungai Nyior, apa cer bro? Sampai petang tadi masih dok kutip.

3. PENGANGKUTAN AWAM
Kita tengok sistem pengangkutan awam pula, zaman Mahathir, tambang ERL untuk ke KLIA mesti naik 10% setiap 5 tahun manakala beban rakyat lebih diringankan oleh Najib apabila kerajaan beri subsidi untuk tambang MRT.

4. ISA
Mahathir mempertahankan dan kerap menggunakan sepenuhnya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan kira-kira 1,200 orang terutama musuh politik pernah ditahan bawah ISA. Zaman Najib, ISA dihapuskan sama sekali!

5. HUTANG NEGARA
Tengok pada fakta, hutang negara zaman Mahathir melonjak sehingga 103% dan kemudian menjunam 54% ketika zaman Najib! Hakikatnya kadar KDNK dan pendapatan per kapita rakyat terus meningkat saban tahun.

6. LEBUHRAYA PANTAI TIMUR
Mahathir menghentikan pembinaan LPT apabila parti pembangkang perintah Terengganu dan Kelantan manakala Najib meneruskan projek LPT ke Terengganu dan Kelantan. Juga membina highway Kota Bharu-Kuala Krai walau diperintah pembangkang. Tidak pernah memilih milih dalam membantu rakyat.

7. CUKAI BARANGAN
Walaupun pembangkang mencanang GST 6% sebagai masalah sebenar penyebab kesusahan rakyat tapi mereka lupa zaman Mahathir SST 5%, 10% dan 20%! Malah kenaikan barangan juga banyak dimanipulasi peniaga kalangan penyokong DAP untuk memburukan imej kerajaan konon punca harga naik.

8. YURAN SEKOLAH
Zaman Mahathir ada yuran persekolahan tapi caj bayaran tahunan itu dihapuskan pada zaman Najib.

9. BANTUAN SEKOLAH
Zaman Mahathir tiada langsung bantuan, tapi rakyat menikmati RM100 setiap murid yang belajar di sekolah dengan bantuan tersebut di zaman Najib.

10. BUKU TEKS SEKOLAH
Ingat tak zaman Mahathir 1990-an hingga awal 2000, pinjaman buku teks bergantung kepada pendapatan ibubapa. Ada pelajar perlu beli buku teks. Berbeza di zaman Najib, semua pelajar dapat buku teks secara PERCUMA!

11. BR1M
MAHATHIR, langsung tak ada, zaman Najib, sehingga RM2,000 akan diagihkan pada rakyat. TERIMA KASIH.

12. BAUCAR BUKU UNTUK MAHASISWA
Pelajar di institusi pengajian tinggi langsung tidak diberikan bantuan pembelian buku rujukan di universiti tapi zaman Najib, baucar buku diberikan sehingga RM250 seorang.

13. KLINIK BERGERAK 1MALAYSIA
Dari sudut kesihatan rakyat pula zaman Mahathir tiada langsung klinik bergerak seperti bas dan bot seperti yang dinikmati sekarang. Tambahan pula rakyat hanya dikenakan RM1 ketika menjalani rawatan kesihatan di Klinik 1Malaysia.

14. GAJI MINIMUM
Era pemeritahan Najib, rakyat dibela dengan penetapan gaji minimum RM1,000 dan kenaikan pencen 2% setiap tahun kepada pesara kerajaan di mana rakyat tidak menikmatinya di zaman Mahathir.

15. BAKI SIMPANAN PETRONAS
Biarpun dikatakan era gemilang Petronas zaman Mahathir, namun hanya RM30 bilion baki simpanan dinyatakan dan meningkat tinggi di zaman Najib dengan jumlah RM128 bilion!

16. RUMAH PENJAWAT AWAM
Penjawat awam menikmati pemilikan rumah di bawah pelan kerajaan Rumah penjawat awam 1 Malaysia (PPA1M) di zaman Najib, di mana zaman Mahathir tiada langsung!

17. RUMAH UNTUK RAKYAT
Era pemerintah Mahathir diagungkan dengan projek PPRT yang sebenarnya tidak selesa manakala era Najib rakyat mendapat lebih lagi iaitu PPRT, SPNB (gaji bawah RM3,000 dan ada tanah, kerajaan subsidi RM25 ribu), SPNB Plus (gaji RM3,000 keatas dan ada tanah), PR1MA (gaji bawah RM10,000).

18. TAJA RAKYAT TUNAI HAJI
Bonus dan peluang menunaikan haji bagi individu yang tidak berkemampuan diberikan kepada 1,000 jemaah setiap tahun, berbeza sungguh dengan zaman Mahathir, tiada langsung!

19. BANTUAN MUSIM TENGKUJUH
Mahathir: Tiada. Najib: Ada, RM600 untuk 3 bulan kepada 440 ribu penoreh getah.

20. SKIM ELAUN SARA HIDUP NELAYAN
Nasib para nelayan yang menghadapai masalah ketika musim terkujuh turut dibela dengan pemberian sumbangan RM300 sebulan, zaman Mahathir? Tiada.

DAN nak tanya, pembangkang macam DAP dan PKR…. kalau zaman Mahathir dulu best sangat… kenape masa tu pun kau orang kutuk dia, benci dia… lawan dia? 2018 Semeja Pulak dalm benci mengata…Akhirnya Kena Tipu Oleh Nya..

Nilai sendiri kebaikan Serta Bantuan Yg Kamu Perolehi….Jgn Kerna Kata2x Dusta kamu Menidak kn Segalanya….

NAPE tak sokong dia? – Mynewshub.cc

Credited to: Ahmad Albab.

Advertisement

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s